Workshops

Αυτογνωσία

Συμβολισμός και όνειρα

Για ποιον λόγο βλέπουμε εφιάλτες; Γιατί επαναλαμβάνονται τα μοτίβα στα όνειρα, ακόμη και σε διάρκεια πολλών χρόνων; Για ποιον λόγο τα όνειρά μας διακατέχονται από άγχος, ενώ στην καθημερινότητα είμαστε ήρεμοι; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όνειρα για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας;

Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε στους μηχανισμούς δημιουργίας των ονείρων, όπως διατυπώθηκαν από τον Freud ( συμπύκνωση, μετάθεση, συμβολισμός).

Θα δούμε επίσης τη θεώρηση των ονείρων από τον Jung και τη θέση του για τα αρχέτυπα, τη συγχρονικότητα και τη δυνατότητα του ασυνείδητου να προειδοποιεί για μελλοντικές εξελίξεις.

Μπορείτε να φέρετε και δικά σας όνειρα για συζήτηση.

Όλα τα Επίπεδα

Ο προσωπικός μύθος ΙΙ: Ο «καλός», ο «κακός» και «ο άσχημος» στον προσωπικό μας μύθο

Στη ζωή μας συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με αναποδιές και απογοητεύσεις. Οι στόχοι και οι επιθυμίες μας μπλοκάρονται είτε από τις συνθήκες της ζωής μας είτε από την αναβλητικότητα και την αδράνειά μας. Βρισκόμαστε “στο ίδιο έργο θεατές” παρόλο που μας έχει κουράσει. Ποιος είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Ποια κακιά μάγισσα μας κρατάει σκλαβωμένους; Τι μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; Σε αυτό το σεμινάριο αυτογνωσίας θα χρησιμοποιήσουμε τη σοφία των παραμυθιών και τις θεωρίες της ψυχανάλυσης για να ανιχνεύσουμε τα βασικά μοτίβα της ζωής μας.

Όλα τα Επίπεδα

Το εσωτερικό παιδί

Στόχος σεμιναρίου: Πολλοί θεραπευτές ανακαλύπτουν ότι μέσα σε κάθε ενήλικο πελάτη κρύβεται ένα μικρό παιδί, το οποίο έχει τις δικές του ανάγκες και το οποίο προσπαθεί να επουλώσει τα δικά του τραύματα. Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε μέσα από πραγματικές περιπτώσεις τον τρόπο με τον οποίο ένας θεραπευτής μπορεί να προσεγγίσει αυτό το εσωτερικό παιδί και τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει στην προσπάθεια επικοινωνίας μαζί του.

Όλα τα Επίπεδα

Κλινική διαίσθηση

Η διαίσθηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην κλινική πράξη. Μαζί με την εν συναίσθηση βοηθά τον θεραπευτή να “ οσμίζεται” τα μη λεκτικά σήματα του πελάτη και να ανταποκρίνεται με ευαισθησία στην κατάλληλη στιγμή.Στο σεμινάριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι θα ασκηθούν σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη διαίσθηση. Η μεθοδολογία του σεμιναρίου περιλαμβάνει το προσωπικό ημερολόγιο, τη ζωγραφική, την καθοδηγούμενη φαντασία, και την προσωπική μελέτη.

Όλα τα Επίπεδα

Ο προσωπικός μύθος Ι: Το κάλεσμα του Ήρωα

Σε αυτό το σεμινάριο, με αφετηρία τη θεωρία του Jung, θα μιλήσουμε για τον μύθο του Ήρωα και το κάλεσμα που δέχεται για την περιπέτεια της ζωής. Θα μιλήσουμε επίσης για διαφορετικούς τύπους ηρώων και τους μύθους που τους πλαισιώνουν. Μέσα από τον προσωπικό σας αναστοχασμό και τη μελέτη του υλικού που θα σας δοθεί, καλείστε να ανακαλύψετε τον προσωπικό σας μύθο.

Όλα τα Επίπεδα

Παιδιά και γονείς

Η επίδραση της οικογενειακής βίας και του διαζυγίου στα παιδιά

Πολλά παιδιά μεγαλώνουν σε δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες: εκτίθενται επανειλημμένα σε σκηνές βίας ανάμεσα στους γονείς και συχνά βιώνουν ένα δύσκολο διαζύγιο.

Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας συνθήκης για τα παιδιά;
 • Τι είδους σχέσεις συνάπτουν στην ενήλικη ζωή τους και πώς λειτουργούν οι ίδιοι σαν γονείς;
 • Τι μπορούμε να πούμε στους γονείς που χωρίζουν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά;

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα αναφερθούμε στα πορίσματα σημαντικών ερευνών που
παρακολούθησαν τα παιδιά του διαζυγίου για αρκετά χρόνια, καθώς και τις έρευνες παρέμβασης στη διαζευγμένη οικογένεια για να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα στη νέα τους ζωή.

Στο δεύτερο μέρος θα αναφερθούμε σε κλινικά περιστατικά ενηλίκων που βίωσαν οικογενειακή βία κατά την παιδική τους ηλικία, καθώς και τρόπους παρέμβασης στο σχολείο και την οικογένεια για τη στήριξη των παιδιών που βιώνουν αυτήν τη στρεσογόνο συνθήκη στη ζωή τους.

Όλα τα Επίπεδα

Γονείς και Παιδιά: Οι συμβουλές δύο διάσημων ψυχαναλυτών

Πρώτο Μέρος: Francoise Dolto

9 & 10 Νοεμβρίου 2012

Δεύτερο Μέρος: Donald Winnicott

14 & 15 Δεκεμβρίου 2012

Κωδικός “Οιδιπόδειο”: O Σοφοκλής, ο Μινώταυρος και η κυρία Klein

Σύμφωνα με την Klein το παιδί βιώνει το Οιδιπόδειο πολύ πριν από την ηλικία των 3-5 ετών που ορίζει ο Freud. Στόχος του κλινικού εργαστηρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στα βαθύτερα στρώματα του ψυχισμού και της βρεφικής σεξουαλικότητας μέσα από τη διερεύνηση του αρχαϊκού πυρήνα του Οιδιπόδειου συμπλέγματος, την εξερεύνηση του εσωτερικού σώματος της μητέρας από το βρέφος και τις φαντασιώσεις του γύρω από τη σεξουαλική σχέση των γονέων.

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, ανάλυση ονείρων και παρουσίαση περιστατικών ανάλυσης μικρών παιδιών, θα εξερευνήσουμε την πρωταρχική σκηνή, τη συμπλοκή γονεϊκή μορφή και την έννοια του claustrum του Meltzer.

Επιπλέον, θα αναφερθούμε στον μύθο του Μινώταυρου από τη σκοπιά της Κλαϊνικής προσέγγισης, και θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε τοποθετηθεί απέναντι στα φαντασιωσικά τέρατα της βρεφικής μας ηλικίας.

Προχωρημένο

Υγεία

Ψυχή και Σώμα: Mission Impossible?

Πολλά άτομα, λόγω αντίξοων περιγεννητικών και βρεφικών εμπειριών, δεν «μπαίνουν» καλά στο σώμα τους. Το σωματικό Εγώ, ο πυρήνας του εαυτού, σχηματίζεται με πολλά προβλήματα τα οποία παραμένουν και στην ενήλικη ζωή και εμφανίζονται ως δυσφορία με το σώμα, σωματικές ενοχλήσεις, οργανικές ασθένειες ή ψυχοσωματικές διαταραχές.

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξετάσουμε βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η αόρατη μεμβράνη του ψυχοσώματος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας και θα διερευνήσουμε τις προβληματικές επιπτώσεις μιας ανεπαρκούς συγκρότησης κατά την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.

Όλα τα Επίπεδα

Τεχνικές κλινικής χαλάρωσης

H κλινική χαλάρωση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε καταστάσεις άγχους, όπως και στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων τα οποία προέρχονται εν μέρει από το στρες ( κεφαλαλγίες, υπέρταση κλπ). Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκμάθηση μέσα από τη βιωματική εμπειρία των βασικών τεχνικών χαλάρωσης και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική εργασία.
Θεματική σεμιναρίου
Αναφορά στο ψυχοφυσιολογικό υπόστρωμα της χαλάρωσης. Εισαγωγή στην μυική χαλάρωση, στην αυτογενή χαλάρωση, χαλάρωση με αναπνοή, χαλάρωση με φαντασία. Ποιες τεχνικές ενδείκνυνται σε ποιες περιπτώσεις. Αντενδείξεις.

Όλα τα Επίπεδα

Το αίνιγμα της ψυχοσωματικής

Για ποιο λόγο αρρωσταίνουμε? Για ποιο λόγο πάσχουμε από τη συγκεκριμένη ασθένεια?
Αυτό το σεμινάριο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις- την ψυχαναλυτική ( Franz Alexander, Francoise Dolto, Joyce McDougall), την εναλλακτική ιατρική ( κινέζικη ιατρική και ομοιοπαθητική) και τις σύγχρονες ψυχολογικές έρευνες σε ασθενείς που νοσούν.
Οι ασθένειες που θα παρουσιαστούν όσον αφορά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ( υπέρταση και στεφανιαία νόσος), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η ελκώδης κολίτιδα, το έλκος, οι ημικρανίες και ο καρκίνος.
Επιπλέον, τα μέλη του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις σχετικά με τα συμπτώματα από τα οποία πάσχουν.

Όλα τα Επίπεδα

Τεχνικές φαντασίας με ιατρικά και ψυχοσωματικά προβλήματα

Στόχος σεμιναρίου: Πoλλοί ασθενείς με σωματικά προβλήματα δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να εκφράσουν συναισθήματα μέσα από λέξεις, να εντοπίσουν τη σχέση του προβλήματος με τις ιδιαίτερες συναισθηματικές και διαπροσωπικές τους δυσκολίες, ή να κατανοήσουν σε βάθος τι τους συμβαίνει.
H φαντασία αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη προσέγγιση σε αυτήν την περίπτωση, και οι συμμετέχοντες διδάσκονται μέσα από βιωματικές ασκήσεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να διερευνούν τον εσωτερικό κόσμο του ασθενή, το συμβολικό νόημα που επενδύει στα συμπτώματά του, καθώς και τρόπους αλλαγής μέσα από την καθοδηγούμενη φαντασία.

Προχωρημένο

Ασυνείδητη εικόνα σώματος

Σε αυτό το σεμινάριο θα παρουσιαστεί η δουλειά της Γαλλίδας ψυχαναλύτριας Francoise Dolto η οποία χαρτογράφησε τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το σώμα μας από τη στιγμή της γέννησής μας. Θα παρουσιαστούν περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή που έχουν τις ρίζες τους στην ασυνείδητη εικόνα του σώματος του πάσχοντα.

Όλα τα Επίπεδα

Κλινική ψυχολογία υγείας

Η κλινική εργασία με άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια νοσήματα διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από την κλινική εργασία με ψυχιατρικούς ασθενείς, γιαυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί ο κλάδος της κλινικής ψυχολογίας υγείας ο οποίος εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα.
Στόχος του σεμιναρίου είναι:
Να εισάγει τους συμμετέχοντες στις ιδιαιτερότητες της κλινικής εργασίας με τους σωματικά πάσχοντες.
Να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο επεξεργασίας πληροφοριών και λήψης αποφάσεων όταν εργάζονται με σωματικά πάσχοντες.
Να προσφέρει πρακτική γνώση και δεξιότητες από τον χώρο της κλινικής ψυχολογίας υγείας.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ψυχολόγους οι οποίοι προσφέρουν κλινικές υπηρεσίες σε άτομα με χρόνιες ασθένειες σε ενδονοσοκομειακό ή εξωνοσοκομειακό πλαίσιο.

Όλα τα Επίπεδα

Ψυχοθεραπεία βασικά εργαστήρια

Ναρκισσισμός

Η ναρκισσιστική παθολογία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνή στη δουλειά μας. Σε αυτό το κλινικό εργαστήριο θα συζητήσουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που προκαλεί στη θεραπεία ο ναρκισσισμός του πελάτη (αλλά και του θεραπευτή) και τρόπους αντιμετώπισής τους. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση.

1. Μορφές ναρκισσιστικής παθολογίας
Γενικά χαρακτηριστικά
Ιδιαίτερες περιπτώσεις
Κακοήθης ναρκισσισμός ( malignant narcissism)
Ο ναρκισσισμός του μαζοχιστή
Η παράνοια και η κατάθλιψη στον ψυχισμό του ναρκισσιστή
2. Ναρκισσιστικά δυναμικά στις ερωτικές σχέσεις

3. Ναρκισσιστικά δυναμικά και ελλείμματα στην οικογένεια

4. Δυσκολίες στη θεραπευτική σχέση
Η απαίτηση για ιδιαίτερα δικαιώματα από την πλευρά του πελάτη
Η αίσθηση πως “ ο,τι κι αν κάνουμε, δεν λειτουργεί”
Ο ρόλος της εξιδανίκευσης
Η αντιμετώπιση της ναρκισσιστικής οργής
5. Προγνωστικά σημεία για την πιθανή εξέλιξη ενός ναρκισσιστή στη θεραπεία

Μεσαίο και Προχωρημένο

Tι είναι η ψυχοθεραπεία? 10 ερωτήματα ζητούν απάντηση

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισάγει φοιτητές και ειδικευόμενους στους γενικούς στόχους της ψυχοθεραπείας, το πρακτικό πλαίσιο της θεραπείας ( χώρος, χρόνος, αμοιβή) και στον ρόλο του θεραπευτή.

Eρωτήματα τα οποία θα τεθούν στο σεμινάριο:

Σε τι διαφέρει η ψυχοθεραπεία από άλλες σχέσεις?
Πόσο πρέπει να διαρκεί η ψυχοθεραπεία?
Πότε μια σχέση είναι θεραπευτική?
Πoιoς είναι ο ρόλος του θεραπευτή?
Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα άτομο με την ψυχοθεραπεία?
Kάνει πάντα καλό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας?
Mήπως με την ψυχοθεραπεία γίνω χειρότερα?
Ποια ψυχοθεραπευτική μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική?
Ποιoς είναι κατάλληλος για ψυχοθεραπεία?
Tι χρειάζεται να κάνω για να γίνω καλός θεραπευτής?

Αρχάριο και Μεσαίο

Ηθικά διλήμματα

Οι ψυχοθεραπευτές συχνά πιστεύουν πως, επειδή οι ίδιοι έχουν μια προσωπική ηθική, αυτόματα θα συμπεριφερθούν ηθικά και στο επαγγελματικό τους πλαίσιο. Επιπλέον, θεωρούν ότι τα ηθικά ζητήματα εμφανίζονται σπάνια, συνήθως με τη μορφή μιας κρίσης και ότι υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση στην κάθε περίπτωση. Ωστόσο, η τήρηση του απορρήτου, ιδιαίτερα όταν εργαζόμαστε με παιδιά, οικογένειες ή ζευγάρια, η χαλάρωση και η παραβίαση των ορίων της θεραπείας, τυχόν παράλληλες σχέσεις θεραπευτή-πελάτη καθώς και η αυτοαποκάλυψη του θεραπευτή αποτελούν καθημερινές δεοντολογικές προκλήσεις που ενδέχεται να δυναμιτίσουν τη θεραπεία. Σε αυτό το workshop θα συζητήσουμε πραγματικά περιστατικά που αφορούν συνηθισμένα ηθικά διλήμματα και θα αναφερθούμε στους πλέον κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς για την πρόληψη ή τη διευθέτησή τους.

Όλα τα Επίπεδα

Καταστάσεις κρίσης

Αρκετές φορές, ακόμη και στο ιδιωτικό γραφείο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις κρίσης. Περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, επικείμενης ψυχωτικής κατάρρευσης, αυτοκτονικού ιδεασμού ή και απόπειρας αυτοκτονίας, απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση.

Σε αυτό το workshop θα εξετάσουμε τις πιο συχνές περιπτώσεις κρίσεων μέσα από πραγματικά περιστατικά και θα δούμε ποια είναι η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση για την κάθε περίπτωση.

Όλα τα Επίπεδα

Κλινική διαχείριση περιπτώσεων

Συχνά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως όλα τα άτομα τα οποία αναζητούν βοήθεια είναι κατάλληλα για ψυχοθεραπεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, τα προβλήματα στη ζωή του πελάτη δεν μπορούν να επιλυθούν με μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

 • Πώς μπορούμε να διερευνήσουμε το αν το άτομο είναι κατάλληλο για ψυχοθεραπεία? Πώς αλλιώς μπορεί να βοηθηθεί ένα τέτοιο άτομο;
 • Aκόμη και αν το άτομο μπορεί να βοηθηθεί, είναι ο συγκεκριμένος θεραπευτής ο πλέον κατάλληλος για την περίπτωσή του;
 • Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι θεραπευτές στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πελάτες τους;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απάντηση το σεμινάριο μέσα από τη συζήτηση πραγματικών περιστατικών.

Όλα τα Επίπεδα

Το τέλος της θεραπείας

Πότε είναι έτοιμος ο πελάτης να φύγει από τη θεραπεία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς αρχάριους αλλά και έμπειρους θεραπευτές και είναι ένα σημείο καμπή για μια επιτυχημένη θεραπεία.

Σε αυτό το σεμινάριο θα συζητήσουμε τις ενδείξεις όπως διαφαίνονται ήδη από την αξιολόγηση και την αρχική φάση για μια πρόωρη διακοπή της θεραπείας ή για δυσκολίες στον αποχωρισμό από τον θεραπευτή θα αναφερθούμε σε πρακτικά ζητήματα του τέλους της θεραπείας ( τι γίνεται όταν ο πελάτης χειροτερεύει ξαφνικά; θα ζητήσουμε από τον πελάτη να επιστρέψει για αξιολόγηση σε τακτά διαστήματα; τι θα κάνουμε αν ο πελάτης δηλώσει απογοητεύμενος από τη θεραπεία; με ποιον τρόπο εμείς αποχαιρετάμε στην προσωπική μας ζωή; )
θα εξετάσουμε κλινικά περιστατικά όπου η θεραπεία φαίνεται να χρονίζει χωρίς λόγο ή αντίθετα διακόπτεται πρόωρα και θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων θεραπειών.

Μεσαίο και Προχωρημένο

Η απώλεια στη ζωή μας

Η απώλεια είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης μοίρας και η επίδρασή της είναι πολύ μεγαλύτερη και βαθύτερη από τον τρόπο που την προσεγγίζει οποιαδήποτε ψυχολογική θεωρία. Οι θεραπευτές προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες “να επεξεργαστούν” την απώλεια.

 • Έχουν όμως όλοι οι πελάτες την ικανότητα να επεξεργαστούν τα βιώματά τους;
 • Υπάρχουν απώλειες που δεν είναι δυνατόν να τις αφομοιώσουμε;
 • Πώς είναι να ζεις συνέχεια με πόνο ή με μια χρόνια ασθένεια ή αναπηρία;

Σε αυτό το σεμινάριο θα δούμε τα διαφορετικά είδη απώλειας (τραυματική, διάχυτη, αναμενόμενη) και την επίδρασή τους στη ζωή μας. Θα εξετάσουμε τη διαδικασία του πένθους και τη δυσκολία πολλών ατόμων να πενθήσουν και θα διερευνήσουμε τις συνθήκες εκείνες που διευκολύνουν τη διαδικασία του πένθους και εκείνες που τη δυσχεραίνουν.

Μεσαίο και Προχωρημένο

Έκφραση συναισθημάτων

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στα στάδια αναγνώρισης και επεξεργασίας συναισθημάτων και στις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν κατά στην κλινική πράξη μέσα από την παρουσίαση περιπτώσεων και την τεχνική του role playing.

Τα θέματα τα οποία θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:

 • Έκφραση και επεξεργασία συναισθημάτων στην ψυχοθεραπεία
 • Αλεξιθυμία και αναγνώριση συναισθημάτων – Σωματοποίηση
 • Ο ρόλος του θεραπευτή στην έκφραση συναισθημάτων
 • Είναι η έκφραση των συναισθημάτων αρκετή για τη θεραπεία? Tι υπάρχει πέρα από τα συναισθήματα;
 • Παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων με προβλήματα συναισθηματικής έκφρασης στη θεραπεία.
Όλα τα Επίπεδα

Μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση

Ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις ενδιαφέρονται και διερευνούν τη θεραπευτική σχέση, ενώ άλλες τη θεωρούν δεδομένη. Σε αυτό το workshop θα δούμε μέσα από πραγματικά περιστατικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα ασυνείδητο σενάριο στη σχέση θεραπευτή-πελάτη, ανεξάρτητο από τη θεωρητική προσέγγιση του θεραπευτή και το συνειδητό βίωμα του πελάτη. Εάν δεν αναγνωριστούν οι μεταβιβαστικές ( και αντιμεταβιβαστικές) αντιδράσεις τότεθα “κολλήσει” η θεραπεία. Γι’αυτό είναι χρήσμο για έναν θεραπευτή να κατανοήσει και να επεξεργαστεί αυτά τα δυναμικά τόσο στον πελάτη όσο και στον εαυτό του.

Θεματικές που θα αναπτυχθούν:

 • Tι είναι η μεταβίβαση;
 • Πώς αναγνωρίζουμε τις μεταβιβαστικές αντιδράσεις του πελάτη;
 • Πώς φέρνουμε στην επιφάνεια τις μεταβιβαστικές αντιδράσεις του πελάτη;
 • Έχει σημασία τί αισθάνεται ο θεραπευτής;
 • Ιδιάζοντα προβλήματα της μεταβίβασης
 • H μεταβίβαση αρχέγονων ενδοβολών στον θεραπευτή
 • H βία απέναντι στον θεραπευτή
 • O φθόνος απέναντι στον θεραπευτή
 • Πώς ξέρουμε ότι έχει λυθεί η μεταβίβαση;
Μεσαίο και Προχωρημένο

Ψυχοθεραπεία προχωρημένα εργαστήρια

Ψυχικοποίηση

Οι περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις θεωρούν δεδομένο ότι η πελάτισσα έχει ένα δικό της εσωτερικό κόσμο, έναν εαυτό και την ικανότητα να κάνει σχέσεις- όσο προβληματικά ή μπλοκαρισμένα κι αν είναι αυτά.

Η κλινική εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι αυτές οι ικανότητες δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ιδιαίτερα τα άτομα με μεταιχμιακή ή ψυχοσωματική οργάνωση προσωπικότητας παρουσιάζουν εμφανή κενά σε αυτούς τους τομείς.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί η δουλειά του Peter Fonagy και των συνεργατών του σε σχέση με τη διαδικασία « ψυχικοποίησης» που λαμβάνει χώρα στα βρέφη και τα βοηθάει να αναπτυχθούν ομαλά. Θα παρουσιαστούν επίσης οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία με ενήλικες για να βοηθήσουμε τον πελάτη να αναπτύξει την ικανότητα ψυχικοποίησης, να δημιουργήσει τον εσωτερικό του κόσμο σε αρμονία με την πραγματικότητα και να μπορέσει να ωφεληθεί από τη θεραπεία.

Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά.

Μεσαίο και Προχωρημένο

Στον αστερισμό του Χείρωνα: Απώλειες και πένθη στην ανθρώπινη ζωή

Οι απώλειες είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής, ωστόσο, αρκετά άτομα δεν μπορούν να τις ξεπεράσουν. Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε την απώλεια σε τρεις άξονες:

 • Σαν εξελικτικό τραύμα (relational trauma ) που επηρεάζει τον δεσμό με τους άλλους (attachment style).
 • Σαν ναρκισσιστικό πλήγμα.
 • Σαν υπαρξιακό ζήτημα.

Στο σεμινάριο θα αναφερθούμε:

 • Στην αναγκαιότητα της εξατομικευμένης προσέγγισης της απώλειας με βάση τους άξονες που προαναφέρθηκαν και της ικανότητας ή της ανικανότητας των ατόμων να επεξεργαστούν το πένθος τους και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
 • Στον προβληματισμό του κατά πόσο μπορούμε μέσα στη θεραπεία να “διορθώσουμε” ή να “ξεπεράσουμε” τις πληγές του παρελθόντος.
 • Σε κλινικά παραδείγματα από περιπτώσεις που, παρά τη μακροχρόνια θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν, εξακολουθούν να έχουν τις πληγές ανοιχτές και τις δημιουργικές λύσεις που ανακαλύπτει ένα άτομο για να συνεχίσει να ζει τη ζωή του.

Μπορείτε να φέρετε και δικές σας περιπτώσεις για συζήτηση

Μεσαίο και Προχωρημένο

Στη ζώνη του λυκόφωτος: Ακραίες καταστάσεις στην ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν άνθρωποι που φέρνουν στην ψυχοθεραπεία ένα τεράστιο ψυχικό αδιέξοδο και μας ταξιδεύουν στη « ζώνη του λυκόφωτος», πέρα από τις θεωρίες μας και τις συνήθεις πρακτικές μας. Η αυτοκαταστροφικότητα μεσουρανεί. Στη θεραπεία το γλυκό κορίτσι που περίμενε στην αναμονή μεταμορφώνεται σε καμικάζι ζωσμένο με εκρηκτικά, έτοιμο να πατήσει το κουμπί και να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ένα άλλο κορίτσι πηγαίνει τραγουδώντας και γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της πράξης της να βάλει το κεφάλι της «στον πάγκο του χασάπη».

Τέτοιες καταστάσεις μας προκαλούν φρίκη και απόγνωση, δεν έχουμε καμία πυξίδα για το πώς να σκεφτούμε ή να δράσουμε για να βοηθήσουμε. Τα λόγια μας δεν φτάνουν στα αυτιά τους, δεν ακουμπούν την ψυχή τους. Καμία θεραπευτική προσέγγιση δεν μπαίνει στη ζώνη του λυκόφωτος, είναι η επικίνδυνη ζώνη, η περιοχή της « συνειδητής ψύχωσης»: παρόλο που ορισμένες συμπεριφορές τους αγγίζουν την ψύχωση, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν και λειτουργούν κανονικά στη ζωή τους.

Στο twilight zone οι μαύρες τρύπες καταπίνουν ανθρώπινες ζωές αλλά γεννούν και θαύματα:

Η γυναίκα με τον καρκίνο τελικού σταδίου τελείως αναπάντεχα συνεχίζει να ζει. Σε αυτό το κλινικό εργαστήριο θα δούμε περιπτώσεις ανθρώπων που μας μεταφέρουν στη ζώνη του λυκόφωτος και θα συζητήσουμε τρόπους προσέγγισης και κατανόησης αυτών των φαινομένων. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση.

Προχωρημένο

Το ασυνείδητο της οικογένειας: Αρχέτυπα, οικογενειακά μυστικά και η «μοίρα» του παιδιού

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξετάσουμε τη « βαριά» κληρονομιά της οικογένειας προς τους απογόνους της. Τα ταλέντα που κληροδοτεί αλλά και τα τραύματα, τα μυστικά και τις συγκρούσεις που δεν επίλυσαν οι προηγούμενες γενιές.

Στο σεμινάριο θα συζητήσουμε τα ανεπίλυτα ζητήματα των προηγούμενων γενιών μέσα από τη διαμόρφωση των οικογενειακών σχέσεων και της «μοίρας».

Ειδικότερα θα διερευνήσουμε:

 • Τα αρχέτυπα όπως εμφανίζονται μέσα από τη μητέρα και τον πατέρα
 • Το αρχέτυπο του μαύρου πρόβατου και του εξιλαστήριου θύματος
 • Αιμομικτικά μοτίβα στην οικογένεια
 • Μοτίβα ζήλειας, φθόνου και επιθυμίας θανάτου προς το παιδί
 • Τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα ανεπίλυτα θέματα της οικογένειάς μας.

Θα παρουσιαστούν κλινικά περιστατικά και μπορείτε να φέρετε δικά σας για συζήτηση.

Όλα τα Επίπεδα

Μεταιχμιακή παθολογία

Στόχος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων
στα ιδιαίτερα προβλήματα που θέτουν στην θεραπεία τα άτομα με μεταιχμιακή οργάνωση της προσωπικότητας
στο μοντέλο του Kernberg σχετικά με τους θεραπευτικούς χειρισμούς που είναι βοηθητικοί σε αυτές τις περιπτώσεις.
στο μοντέλο του Fonagy σχετικά με τη διαδικασία mentalization
Οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητήσουν και δικά τους περιστατικά κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Μεσαίο και Προχωρημένο

Όταν η θεραπεία δεν πάει καλά

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, ορισμένες θεραπείες δεν πάνε καλά. Είτε νιώθουμε πως έχουμε “ κολλήσει” είτε η θεραπευόμενη, με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου ή χρημάτων, σταματάει πρόωρα τη θεραπεία.
Σε αυτή τη συνάντηση, θα διερευνήσουμε αρχικά τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες είναι ορατές από την αρχή και από τις οποίες προκύπτει μια δυσμενής πρόγνωση για θεραπεία. Κατόπιν θα συζητήσουμε μέσα από πραγματικά περιστατικά τις θεραπευτικές επιπτώσεις- θετικές ή αρνητικές- που έχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν σχεδόν σε κάθε θεραπεία:

Η αυτο-αποκάλυψη της θεραπεύτριας
Η σωματική επαφή με τον πελάτη
Η εξιδανίκευση της θεραπεύτριας
Η μητρική στάση της θεραπεύτριας
Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν δικά τους περιστατικά για συζήτηση.

Επίπεδο: Μεσαίο και προχωρημένο

Μεσαίο και Προχωρημένο

Βραχεία ψυχοδυναμική θεραπεία

Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάζεται το μοντέλο βραχύχρονης θεραπείας του Malan, και συζητούνται τα κριτήρια επιλογής και τα κλινικά προβλήματα στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το μοντέλο. Συγκεκριμένα πολύτιμα στοιχεία του μοντέλου είναι η προσεκτική διάγνωση, η εστίαση σε ένα στόχο και η επεξεργασία των θεμάτων του πελάτη μέσα από τη μεταβίβαση.

Προχωρημένο