Προφίλ

Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας

Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας (IΨY) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2000. Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το IΨY είχε σαν γνωμοδοτικό συμβούλιο επιτροπή από τρεις εξέχοντες ψυχολόγους: τον  καθηγητή κ. Stan Maes ( Leiden University, Ολλανδία), την καθηγήτρια κ.  Marie Johnston (St Andrews University, Σκωτία), ιδρυτές και πρώην προέδρους της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχολόγων Υγείας και τον καθηγητή κ. David Jenkins (University of North Carolina), πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας. Το Ινστιτούτο συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα, διεξάγει έρευνες, εκδίδει βιβλία και οργανώνει Συνέδρια και Σεμινάρια – Workshops αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχος του Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας (ΙΨΥ) είναι η προώθηση της έρευνας και της γνώσης στους τομείς της Ψυχοθεραπείας και της Ψυχολογίας Υγείας, καθώς  και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας σε ενήλικες και παιδιά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, άτομα με χρόνια νοσήματα και οικογένειες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ή απώλειες.

Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας (ΙΨΥ) παρέχει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ψυχοθεραπεία σε απόφοιτους Τμημάτων Ψυχολογίας, καθώς και σε ήδη εργαζόμενους ψυχοθεραπευτές. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη και βελτίωση των κλινικών δεξιοτήτων όσον αφορά την ψυχοδιαγνωστική, τον θεραπευτικό σχεδιασμό, την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν στην ψυχοθεραπεία και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που συχνά συναντάμε στη διαδικασία της θεραπείας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία εδώ!

Ιδρυτικά μέλη

Τάνια Αναγνωστοπούλου

Τάνια Αναγνωστοπούλου είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη σε θέματα υγείας. Πήρε το διδακτορικό της από το Pennsylvania State University στις Η.Π.Α. και εργάστηκε στο Mental Health Center, University of Massachusetts, Amherst και στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Ιατρικής της κλινικής Lahey στη Βοστώνη, όπου εξειδικεύτηκε στη συμβουλευτική-διασυνδετική, στα προγράμματα χρόνιου πόνου και σε κλινικές παρεμβάσεις με εξωτερικούς ασθενείς.

Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης  (1991-93) και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  (1993-2000).  Συμμετείχε ενεργά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. όπου δίδαξε το μάθημα Τεχνικές Κλινικής Συνέντευξης και  επέβλεψε ομάδες εποπτείας με μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Συνεργάστηκε με τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, AXEΠA και Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη για την εκπόνηση κλινικών ερευνών σε ασθενείς, καθώς και με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος και Θράκης, με την Ελληνική Εταιρεία της Σκλήρυνσης κατά πλάκας και την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εταιρείες: European Health Psychology Society ( επί 12 έτη ως εθνική αντιπρόσωπος της Ελλάδος ), την American Psychosomatic Society και την International Association for the Study of Pain. Έχει μεταφράσει και προσαρμόσει ερωτηματολόγια στην περιοχή της κλινικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας υγείας και επιμελείται τις σειρές « Ψυχολογία και Υγεία»  και “ Κοινωνία και Παιδί” που εκδίδει το Ινστιτούτο. Από το 2002 συμμετέχει σε προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία και προσφέρει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς  στις θεματικές της διαφορετικότητας, της απώλειας και της βίας. Διδάσκει στο πρόγραμμα κλινικής κατάρτισης του IΨY, ενώ παράλληλα  παρέχει εποπτεία σε ειδικευόμενους και επαγγελματίες στον χώρο.

Anastasia  Kitsantas

Anastasia  Kitsantas είναι καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason στις H.Π.A. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το City University of New York στην εκπαιδευτική ψυχολογία και δίδαξε στα Πανεπιστήμια James Madison και Florida State.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις κοινωνικές-γνωστικές διαδικασίες και στη μάθηση με βάση την αυτορύθμιση όσον αφορά στις σχολικές επιδόσεις, την άθληση και την υγεία. Οι δημοσιεύσεις της αναφέρονται  στην ανάπτυξη της ακαδημαϊκής και αθλητικής αυτορύθμισης, στις  στρατηγικές αυτορύθμισης, στο άσθμα, τον έλεγχο του βάρους και την καλύτερη δυνατή επίδοση.

Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά The Journal of Educational Psychology, The Journal of Experimental Education, Contemporary Educational Psychology, The Journal of Sport Applied Psychology, The Journal of International Sport Psychology, The International Journal of Psychology and Health, Educational Technology, Research and Development, The Journal of Environmental Health, The Journal of Asthma, the Encyclopedia of Social Measurement the Encyclopedia of Psychology.

Επί σειρά ετών συντόνιζε το πρόγραμμα Study Abroad το οποίο λάμβανε χώρα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το IΨY.

Συνεργασίες με φορείς

George Mason University &  James Madison University, Virginia, Η.Π.Α.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Υπουργείο Παιδείας

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
  • 61η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής
  • Γραφείο Αγωγής Υγείας Π.Ε. Νομού Θεσσαλονίκης
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς
  • 1η και 2η Περιφέρεια Π.Ε. Ρεθύμνου και Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου

Υπουργείο Υγείας

  • Kέντρα Πρόληψης
  • ΟΚΑΝΑ

Γενικά Νοσοκομεία και Σύλλογοι Ασθενών Θεσσαλονίκης

  • Θεαγένειο
  • Παπανικολάου
  • ΑΧΕΠΑ
  • Σύλλογος Kαρκινοπαθών Mακεδονίας και Θράκης
  • Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, παράρτημα Θεσσαλονίκης

Επιδοτούμενα προγράμματα

2010-2012       Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία.

Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας συμμετείχε στην καταγραφή των δράσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στα Ελληνικά σχολεία υπό την εποπτεία της ΜΚΟ i-Red και σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ( 2010-2012).

2002-2003       Ψυχολογική αντιμετώπιση και στήριξη ασθενών και οικογενειών με έμφαση στον ογκολογικό ασθενή. Πρόγραμμα ΚΕΚ που εκπονήθηκε στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ( Νοέμβριος 2002- Ιανουάριος 2003).

Επιστημονικά υπεύθυνη: Tάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D., κλινική ψυχολόγος

Συνεργάτες: Έφη Βάντση, Βάγια Καραμήτρου, Ειρήνη Κουκάρη, Ράμα Σαντμόν, Χριστίνα Χιονίδου.

Εμφάνιση όλων

Έρευνες & Δημοσιεύσεις

2010-12

Καταγραφή δράσεων  εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στα σχολεία
Οργανωτικός φορέας i-Red, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας.

Triliva, S., Anagnostopoulou, T., & Pavlou, M. (2011). Research Report: a survey of educators’ initiatives to fight racism in schools. Athens: Ministry of Education of  Greece.

2007-08

Αξιολόγηση εκπαιδευτικής παρέμβασης σε Δημοτικά Σχολεία με θέμα τη Διαφορετικότητα

Triliva S., Anagnostopoulou, T., & Vleioras, G. ( 2014). Sensitizing children to the social and emotional issues involved in racism: a program evaluation. International Journal of Emotional Education, 6(2), 3-10.

Triliva, S., Anagnostopoulou, T., Hatzinikolaou, S., Chimienti, G. & Mastorakou, A. ( 2009).The development and evaluation of a program to sensitize Greek Grammar School students to issues relating to disability. European Journal of Counselling Psychology, 1(1), 3-17.

2005

Στήριξη καρκινοπαθών

Οργάνωση  έρευνας σχετικά με τη στήριξη καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

2002

Η επίδραση των πρώιμων οικογενειακών παραγόντων στην μετέπειτα χρήση ουσιών και την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας σε φοιτητές

Διαπολιτιστική έρευνα στις HΠA και στην Eλλάδα  σε συνεργασία με Anastasia Kitsantas, Ph.D.

2001

Χρήση αλκοόλ από φοιτητές

Διαπολιτιστική έρευνα στις HΠA και στην Eλλάδα  σε συνεργασία με Anastasia Kitsantas, Ph.D.

2001

Διοργάνωση πολυκεντρικής έρευνας για την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών  
Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία AXEΠA Θεσσαλονίκης, Bέροιας και Iωαννίνων

Pomaki, G., Delongis, A., Anagnostopoulou, T., Heinger, J. ( 2011). Can’t live with you, can’t live without you: Negative family exchanges and adaptation in end-stage renal   disease patients. Journal of Health Psychology, 16 (520). DOI:10.1177/1359105310393543.

2001 

Συμμετοχή στην Eυρωπαική έρευνα EUROTEACH

Καταγραφή του εργασιακού στρες σε Έλληνες εκπαιδευτικούς ( με Γεωργία Πομάκη)

Pomaki, G. & Anagnostopoulou, T. (2003). Occupational stress in Greek teachers. Psychology & Health, 4, 537-550.

Εμφάνιση όλων

Προγράμματα στήριξης ασθενών

2000-02 Ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε συνεργασία με την ψυχοθεραπεύτρια Ράμα Σαντμόν μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας.

2003-04 Οργάνωση ομάδων ψυχολογικής στήριξης ασθενών με καρκίνο στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας και Θράκης. Σε συνεργασία με την Gestalt Foundation, Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης.