|

Η συμβολή του Donald Winnicott στην ψυχική εξέλιξη του παιδιού

Ο Donald Winnicott, παιδίατρος και ψυχαναλυτής, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ψυχανάλυσης, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και ευρύτερα.

Γονείς και Παιδιά: Οι συμβουλές δύο διάσημων ψυχαναλυτών.σεμιναριο ψυχοθεραπειασ.σεμιναρια ψυχοθεραπειασ.σεμινάριο ψυχολογίασ.σεμινάριο, σεμιναριο ψυχολογιας.σεμιναρια.σεμιναρια για ψυχολογουςεκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία.εκπαιδευση στην ψυχοθεραπεια.σεμινάρια ψυχολογίασ. διαζυγιο και παιδια. Ερωτηματολόγιο κατάθλιψης του Beck. σεμιναρια ψυχολογιασ με πιστοποιηση.ψυχολογία.ψυχολογια.σεμιναρια ψυχολογίασ.Ipsy.gr.ipsy.ψυχοθεραπεία.ψυχοθεραπεια.ψυχολογια θεσσαλονικη.ψυχοθεραπεια θεσσαλονίκη.

Donald Winnicott: Η συμβολή του στην ψυχική εξέλιξη του παιδιού

Περισσότερο γνωστός για την έννοια του μεταβατικού αντικειμένου του βρέφους (transitional object) και της επαρκώς καλής μητέρας ( good enough mother) έχει προσφέρει πολύτιμες και οξυδερκείς παρατηρήσεις για ένα ευρύ φάσμα φαινομένων στη σχέση μητέρας – παιδιού αλλά και της ψυχικής εξέλιξης γενικότερα. Οι απόψεις του έχουν επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους θεωρητικούς και θεραπευτές και έχουν συμβάλλει στην κατανόηση αθέατων πτυχών της θεραπευτικής διεργασίας. Αν και βαθύς γνώστης των θεωριών του Freud και της Klein, ο Donald Winnicott παρέμεινε ένας διεισδυτικός και στοχαστικός παρατηρητής της ανθρώπινης φύσης, με ιδιόμορφη γραφή, πιστός στις δικές του πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες.

Θεματολογία του εργαστηρίου

Σε αυτό το κλινικό εργαστήριο-σεμινάριο Ψυχολογίας θα αναφερθούμε στις απόψεις του Donald Winnicott σχετικά με:

  • Το τραύμα της γέννησης.
  • Τη δημιουργία του ψυχοσώματος και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτόν τον τομέα.
  • Την έννοια του ψευδούς και του αληθινού εαυτού.
  • Τη σημασία του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.
  • Το holding στη θεραπευτική διεργασία.

Θα δούμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο δούλευε με τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα των μικρών παιδιών.

Οι γνώσεις που προσφέρονται σε αυτό το εργαστήριο είναι χρήσιμες τόσο για θεραπευτές παιδιών όσο και ενηλίκων. Θα μας βοηθήσουν να επεκτείνουμε τον τρόπο σκέψης μας όσον αφορά το βίωμα του βρέφους με τη μητέρα του και και κατ’ ακολουθία και τη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Επιπλέον μας δίνουν χρήσιμα εργαλεία για τον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων ενός παιδιού. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση.

Σε ποιούς απευθύνεται?

Το κλινικό εργαστήριο ”Η συμβολή του Donald Winnicott στην ψυχική εξέλιξη του παιδιού” είναι ανοιχτό σε όλους όσους ασχολούνται με τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών, όπως και όσους ασχολούνται γενικά με παιδιά (κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ).

Εισηγητής και ημερομηνίες

Εισηγήτρια: Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος.

Ημερομηνίες:

  • Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: 17.30-21.30
  • Σάββατο 12 Νοεμβρίου: 10.30-15.30

Για οποιαδήποτε ερώτηση και αιτήσεις συμμετοχής για τα κλινικά εργαστήρια – σεμινάρια ψυχολογίας, και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 2310 851 343 ή στείλτε email στην διεύθυνση ipsy@otenet.gr – Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος. 

Παρόμοιες αναρτήσεις