Ποια είναι τα πιο συχνά ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών στον παιδικό σταθμό;
με την κλινική ψυχολόγο Τάνια Αναγνωστοπούλου.
Οι υπεύθυνες φροντίδας των μικρών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς έρχονται συχνά αντιμέτωπες με φοβίες, υπερδιέγερση, επιθετικότητα, ζήλεια, απόσυρση, δυσκολία στον λόγο, τον ύπνο, τη διατροφή και την αυτοφροντίδα. Πού οφείλονται αυτές οι συμπεριφορές; Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε μαζί τις επιπτώσεις που έχουν καταστάσεις που αντιμετωπίζει το παιδί στην οικογένεια και θα συζητήσουμε ποια στάση είναι καλό να κρατήσουμε, όπως και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να συνεχίσει να εξελίσσεται ομαλά παρά τις δυσκολίες.
Η Τάνια Αναγνωστοπούλου διδάκτορας του PennState University των ΗΠΑ., ασχολείται ενεργά από το 2002 με την πρόληψη σε σχολεία και νηπιαγωγεία με εξειδικευμένα προγράμματα και συναντήσεις με εκπαιδευτικούς. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών βιβλίων ανάμεσα στα οποία το «Πένθος στα παιδιά».
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, ώρα 18:00
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δ.Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς διοργανώνουν την επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα:
Ο ρόλος των νηπιαγωγών στην ψυχική ενδυνάμωση των νηπίων που βιώνουν παραμέληση και κακοποίηση
Μια συζήτηση με την κλινική ψυχολόγο Τάνια Αναγνωστοπούλου
Στο νηπιαγωγείο τα περισσότερα παιδιά φαίνονται χαρούμενα. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως, φανερώνει τις δυσκολίες στις οποίες εκτίθενται στο οικογενειακό τους περιβάλλον: έκθεση σε βία, συναισθηματικά, σωματικά και σεξουαλικά τραύματα, απουσία επίβλεψης και σιτισμού. Οι έρευνες είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τις επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε μαζί τις επιπτώσεις που έχουν οι προβληματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το παιδί στην οικογένεια και θα συζητήσουμε ποια στάση είναι καλό να κρατήσουμε, όπως και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να συνεχίσει να εξελίσσεται ομαλά παρά τις δυσκολίες.
Η Τάνια Αναγνωστοπούλου πήρε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία από το PennStateUniversity στις ΗΠΑ. Δίδαξε 10 χρόνια στα Τμήματα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Α.Π.Θ. και πλέον διευθύνει το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας. Από το 2002 ασχολείται ενεργά με την πρόληψη σε σχολεία και νηπιαγωγεία με εξειδικευμένα προγράμματα και συναντήσεις με εκπαιδευτικούς. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών βιβλίων ανάμεσα στα οποία το «Πένθος στα παιδιά».
Ελληνικό Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Διεθνούς Εταιρείας Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2024-25
Nancy McWilliams, Ph.D., ABPP
Σάββατο 18.00-20.00
16 Νοεμβρίου & 14 Δεκεμβρίου 2024 και 18 Ιανουαρίου 2025
Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαστήρια θα εξετάσουμε σε βάθος τη διάδραση θεραπευόμενουθεραπευτή με βάση την προσωπικότητα, τονίζοντας την αξία της διατύπωσης περίπτωσης η οποία μας βοηθάει στη δημιουργία της θεραπευτικής συμμαχίας, τη θεραπευτική πρόοδο, τον τρόπο κατανόησης της μεταβίβασης-αντιμεταβίβασης, τις κλινικές μας επιλογές και την προγνωστική εκτίμηση. Μετά από την αναθέωρηση του DSM to 1980 τα ζητήματα προσωπικότητας υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των ‘διαταραχών’ ως μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Αντίθετα, σε αυτήν την παρουσίαση η Dr. McWilliams θα διερευνήσει την ατομικότητα μέσα από διαφορετικούς φακούς (την ιδιοσυγκρασία, τον τύπο δεσμού, τις άμυνες, την οργάνωση των συναισθημάτων, τις παθογόνες πεποιθήσεις, τις ενορμητικές τάσεις, τα κεντρικά σχεσιακά δυναμικά, τον ορισμό του εαυτού και τον βαθμό δυσκολίας). Θα αναφερθεί σε εμπειρικά δεδομένα για κάθε κατηγορία και μέσα από παραδείγματα θα καταδείξει τις κλινικές επιπτώσεις στην κάθε περίπτωση. Στο τέλος θα γίνει παρουσίαση περίπτωσης που θα αναλυθεί με βάση τη διατύπωση στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
Nancy McWilliams, Ph.D., ABPP., is emerita visiting professor at the Graduate School of Applied and Professional Psychology at Rutgers University. She is the author of 4 books : Psychoanalytic Diagnosis (translated in 20 languages), Psychoanalytic Case Formulation, Psychoanalytic Psychotherapy and Psychoanalytic Supervision.
McWilliams is a psychoanalytic/dynamic author, teacher, supervisor, and therapist. She is a former president of the Division of Psychoanalysis (39) of the American Psychological Association (APA). She is also Associate Editor of the Psychodynamic Diagnostic Manual, first published in 2006, and published in a second edition (PDM-2) in 2017.
Awards include the Gradiva Prize for her books, the Rosalee Weiss award for contributions to practice, the Division of Psychoanalysis awards for leadership (2005), scholarship (2012), and international academic excellence (2021), the Laughlin distinguished teacher award, the Goethe Scholarship award, and the Hans Strupp award for teaching, practice and writing.
Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας προσφέρει ένα 6ωρο διαδραστικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Τα ερωτήματα περιστρέφονται σε 2 άξονες. Α. Κομβικά ζητήματα στην ψυχοθεραπεία Β. Την κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων θεραπευτών/τριών
Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, καθώς και νέοι θεραπευτές/τριες. Διαδικτυακά μέσω zoom Για περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο δείτε εδώ
Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προσφέρει για 24η συνεχή χρονιά το ολοκληρωμένο ταχύρρυθμο διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.
Αιτήσεις συμμετοχής: Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 24/4/23.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Τμημάτων Ψυχολογίας καθώς και σε επαγγελματίες θεραπευτές και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη και την εμβάθυνση στις κλινικές δεξιότητες:
Λήψη ιστορικού και αναγνώριση βασικών μοτίβων στο ιστορικό του θεραπευόμενου.
Τεχνικές κλινικής συνέντευξης.
Διαγνωστική εκτίμηση και κατάστρωση θεραπευτικού σχεδίου.
Πλαίσιο ψυχοθεραπείας και ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν.
Ο ρόλος και οι λειτουργίες του θεραπευτή.
Ψυχοδιαγνωστική: ψυχικές δομές και τυπολογίες προσωπικότητας.
Διατύπωση περίπτωσης και βασικές αρχές ψυχοθεραπείας.
Τι περιλαμβάνει: Το βασικό πρόγραμμα είναι διετές με δυνατότητα επέκτασης μέσα από εξειδικευμένα κλινικά εργαστήρια και ομάδες εμβάθυνσης στις κλινικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα είναι υβριδικό – τα μαθήματα της ψυχοδιαγνωστικής είναι μόνο διαδικτυακά ενώ τα υπόλοιπα προσφέρονται και διαδικτυακά και δια ζώσης. Μελλοντικά, μέρος του προγράμματος θα προσφέρεται και σε ασύγχρονη μορφή.
Απόκτηση δεξιοτήτων: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε με επάρκεια τις τεχνικές κλινικής συνέντευξης, να κατανοείτε τη διαγνωστική εικόνα του θεραπευόμενου, να εκπονείτε ένα ικανοποιητικό θεραπευτικό σχέδιο και να γνωρίζετε τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εργαστείτε ψυχοθεραπευτικά.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
Βιογραφικό σημείωμα με αναφορά στα κλινικά μαθήματα του προπτυχιακού επιπέδου, πρακτική άσκηση κλπ
·Σημείωμα ενδιαφέροντος για τους λόγους που επιλέγετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο θα σας βοηθήσει στην επίτευξη των επαγγελματικών σας στόχων.
Σε αυτό το εργαστήριο θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας στο τραύμα και ορισμένες από τις πιο δύσκολες εκφάνσεις του.
Τη διάσχιση ( το άτομο δεν είναι παρόν στη συνεδρία, κάνει πράγματα που δεν τα θυμάται, έχει έντονες αποπροσωπoποιήσεις).
Τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ( αυτοτραυματισμοί, επαναθυματοποίηση, υπερβολική χρήση αλκοόλ και ουσιών, επικίνδυνο σεξ).
Τη μεταβίβαση-αντιμεταβίβαση που συχνά παίρνει τη μορφή έντονης επιθετικότητας από την πλευρά του ατόμου και απόγνωσης ή απάθειας από την πλευρά μας.
Θα παρουσιαστεί πραγματικό περιστατικό σε θεραπεία για να βοηθήσει την κατανόηση αυτών των φαινομένων και μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 Φεβρουαρίου 2024: 17.30-21.30 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Φεβρουαρίου 2024: 10.30-15.30
Επίπεδο: Προχωρημένο Δίδακτρα: 100 ευρώ Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές στο email: ipsy@otenet.gr