Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος, απλά διαφορετικός

Η ανάγκη δημιουργίας ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα προήλθε τόσο από τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία όσο και από την έντονη απαίτηση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές έρχονται σε αμηχανία κάθε φορά που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα στο σχολείο. Tα παιδιά συχνά φέρονται σκληρά και στιγματίζουν άλλα παιδιά ή ενήλικες που παρουσιάζουν κάποια μικρή απόκλιση από το μέσο όρο ως «άρρωστα», «προβληματικά» ή «καημένα».

Συνήθως, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση  για να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε τέτοια ζητήματα. Ωστόσο, το σχολείο προσφέρει τον ιδεώδη χώρο για ευαισθητοποίηση. Αποτελεί το πρώτο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά συναντούν τη διαφορετικότητα καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα “Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος, απλά διαφορετικός” είναι προσαρμοσμένο στο αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών. Έχει δοκιμαστεί στα σχολεία και χρησιμοποιεί βιωματικές μεθόδους, οι οποίες ενισχύουν την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην αξία της διαφορετικότητας τους προσφέρει μια ανεκτίμητη εμπειρία που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

  • Συγγραφέας: Σ. Τριλίβα, T. Αναγνωστοπούλου, Σ. Χατζηνικολάου
  • Εκδόσεις: Gutenberg
  • ISBN: 978-960-01-1254-2
  • Σελίδες: 366

Παρόμοιες αναρτήσεις