H κλινική χαλάρωση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε καταστάσεις άγχους, όπως και στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων τα οποία προέρχονται εν μέρει από το στρες ( κεφαλαλγίες, υπέρταση κλπ). Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκμάθηση μέσα από τη βιωματική εμπειρία των βασικών τεχνικών χαλάρωσης και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική εργασία. Θεματική σεμιναρίου Αναφορά στο ψυχοφυσιολογικό υπόστρωμα της χαλάρωσης. Εισαγωγή στην μυική χαλάρωση, στην αυτογενή χαλάρωση, χαλάρωση με αναπνοή, χαλάρωση με φαντασία. Ποιες τεχνικές ενδείκνυνται σε ποιες περιπτώσεις. Αντενδείξεις.
Οι περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις θεωρούν δεδομένο ότι η πελάτισσα έχει ένα δικό της εσωτερικό κόσμο, έναν εαυτό και την ικανότητα να κάνει σχέσεις- όσο προβληματικά ή μπλοκαρισμένα κι αν είναι αυτά.
Η κλινική εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι αυτές οι ικανότητες δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ιδιαίτερα τα άτομα με μεταιχμιακή ή ψυχοσωματική οργάνωση προσωπικότητας παρουσιάζουν εμφανή κενά σε αυτούς τους τομείς.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί η δουλειά του Peter Fonagy και των συνεργατών του σε σχέση με τη διαδικασία « ψυχικοποίησης» που λαμβάνει χώρα στα βρέφη και τα βοηθάει να αναπτυχθούν ομαλά. Θα παρουσιαστούν επίσης οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία με ενήλικες για να βοηθήσουμε τον πελάτη να αναπτύξει την ικανότητα ψυχικοποίησης, να δημιουργήσει τον εσωτερικό του κόσμο σε αρμονία με την πραγματικότητα και να μπορέσει να ωφεληθεί από τη θεραπεία.
Πώς βιώνουν την απώλεια τα παιδιά και πώς να βοηθήσουμε
Ένα μικρό παιδί βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο μεμικρές και μεγάλες απώλειες πολύ νωρίς στη ζωή του.
Η μητέρα που φεύγει για να πάει στη δουλειά, το ζωάκι που πεθαίνει, ένα διαζύγιο, μια ασθένεια, ένας θάνατος. Οι απώλειες στα παιδιά, αν δεν μιληθούν ώστε να γίνουν κατανοητά, μπορούν να λειτουργήσουν τραυματικά και να αφήσουν αποτύπωμα στον ψυχισμό του που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του. Πολλά από τα συμπτώματα των ενηλίκων ( δυσκολίες με τον ύπνο, κρίσεις πανικού, φοβίες, καταθλίψεις, εξαρτήσεις, προβλήματα στις σχέσεις) κρύβουν από πίσω ένα ανεπίλυτο και παγωμένο πένθος.
Τον τρόπο που βιώνουν τα παιδιάμια απώλεια ανάλογα με την ηλικία τους.
Τη στήριξη που χρειάζονται έτσι ώστε να μετασχηματίσουν μια δύσκολη εμπειρία σε αυθεντικήψυχική ανθεκτικότητα.
Τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε με ενήλικες που έχουν παγωμένα πένθη από την παιδική και εφηβική τους ηλικία.
Σε ποιους απευθύνεται?
Οι γνώσεις που προσφέρονται σε αυτό το κλινικόεργαστήριο – σεμινάριο Ψυχολογίας είναι χρήσιμες τόσο για παιδαγωγούς και θεραπευτές παιδιών όσο και ενηλίκων. Επιπλέον, μας δίνουν χρήσιμα εργαλεία για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας απώλειας στη ζωή ενός παιδιού. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους όσους ασχολούνται με τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών, όπως και όσους ασχολούνται γενικά με παιδιά (κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ). To εργαστήριο θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, η διάρκειά του είναι 12 ώρες και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Για οποιαδήποτε ερώτηση και αιτήσεις συμμετοχής για το κλινικό εργαστήριο και άλλα σεμινάρια ψυχολογίας καλέστε στο τηλέφωνο 2310 851 343 ή στείλτε email στην διεύθυνση ipsy@otenet.gr – Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στα στάδια αναγνώρισης και επεξεργασίας συναισθημάτων και στις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν κατά στην κλινική πράξη μέσα από την παρουσίαση περιπτώσεων και την τεχνική του role playing.
Τα θέματα τα οποία θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:
Έκφραση και επεξεργασία συναισθημάτων στην ψυχοθεραπεία
Αλεξιθυμία και αναγνώριση συναισθημάτων – Σωματοποίηση
Ο ρόλος του θεραπευτή στην έκφραση συναισθημάτων
Είναι η έκφραση των συναισθημάτων αρκετή για τη θεραπεία? Tι υπάρχει πέρα από τα συναισθήματα;
Παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων με προβλήματα συναισθηματικής έκφρασης στη θεραπεία.
Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας προσφέρει ένα 6ωρο διαδραστικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους στον τομέα της ψυχοθεραπείας.
Τα ερωτήματα περιστρέφονται σε 2 άξονες.
Α. Κομβικά ζητήματα στην ψυχοθεραπεία, όπως:
Ποια είναι το πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντάμε στην ψυχοθεραπεία?
Ποιος είναι ο ρόλος του θεραπευτή?
Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις?
Πώς αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση κρίσης?
Β. Την κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων θεραπευτών/τριών, όπως:
Πόσος χρόνος απαιτείται για μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα με επάρκεια?
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος?
Πώς ξέρουμε αν είμαστε κατάλληλοι για να ασκήσουμε αυτό το επάγγελμα?
Πόσο απαραίτητη είναι η προσωπική θεραπεία?
Η κάθε συμμετέχουσα μπορεί να θέσει το δικό της, προσωπικό, ερώτημα σε κάθε άξονα για να απαντηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, καθώς και νέοι θεραπευτές/τριες.
Ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις ενδιαφέρονται και διερευνούν τη θεραπευτική σχέση, ενώ άλλες τη θεωρούν δεδομένη. Σε αυτό το workshop θα δούμε μέσα από πραγματικά περιστατικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα ασυνείδητο σενάριο στη σχέση θεραπευτή-πελάτη, ανεξάρτητο από τη θεωρητική προσέγγιση του θεραπευτή και το συνειδητό βίωμα του πελάτη. Εάν δεν αναγνωριστούν οι μεταβιβαστικές ( και αντιμεταβιβαστικές) αντιδράσεις τότεθα “κολλήσει” η θεραπεία. Γι’αυτό είναι χρήσμο για έναν θεραπευτή να κατανοήσει και να επεξεργαστεί αυτά τα δυναμικά τόσο στον πελάτη όσο και στον εαυτό του.
Θεματικές που θα αναπτυχθούν:
Tι είναι η μεταβίβαση;
Πώς αναγνωρίζουμε τις μεταβιβαστικές αντιδράσεις του πελάτη;
Πώς φέρνουμε στην επιφάνεια τις μεταβιβαστικές αντιδράσεις του πελάτη;
Στόχος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στα ιδιαίτερα προβλήματα που θέτουν στην θεραπεία τα άτομα με μεταιχμιακή οργάνωση της προσωπικότητας στο μοντέλο του Kernberg σχετικά με τους θεραπευτικούς χειρισμούς που είναι βοηθητικοί σε αυτές τις περιπτώσεις. στο μοντέλο του Fonagy σχετικά με τη διαδικασία mentalization Οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητήσουν και δικά τους περιστατικά κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.