H κλινική χαλάρωση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε καταστάσεις άγχους, όπως και στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων τα οποία προέρχονται εν μέρει από το στρες ( κεφαλαλγίες, υπέρταση κλπ). Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκμάθηση μέσα από τη βιωματική εμπειρία των βασικών τεχνικών χαλάρωσης και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική εργασία. Θεματική σεμιναρίου Αναφορά στο ψυχοφυσιολογικό υπόστρωμα της χαλάρωσης. Εισαγωγή στην μυική χαλάρωση, στην αυτογενή χαλάρωση, χαλάρωση με αναπνοή, χαλάρωση με φαντασία. Ποιες τεχνικές ενδείκνυνται σε ποιες περιπτώσεις. Αντενδείξεις.
Αρκετές φορές, ακόμη και στο ιδιωτικό γραφείο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις κρίσης. Περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, επικείμενης ψυχωτικής κατάρρευσης, αυτοκτονικού ιδεασμού ή και απόπειρας αυτοκτονίας, απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση.
Σε αυτό το workshop θα εξετάσουμε τις πιο συχνές περιπτώσεις κρίσεων μέσα από πραγματικά περιστατικά και θα δούμε ποια είναι η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση για την κάθε περίπτωση.
Πώς βιώνουν την απώλεια τα παιδιά και πώς να βοηθήσουμε
Ένα μικρό παιδί βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο μεμικρές και μεγάλες απώλειες πολύ νωρίς στη ζωή του.
Η μητέρα που φεύγει για να πάει στη δουλειά, το ζωάκι που πεθαίνει, ένα διαζύγιο, μια ασθένεια, ένας θάνατος. Οι απώλειες στα παιδιά, αν δεν μιληθούν ώστε να γίνουν κατανοητά, μπορούν να λειτουργήσουν τραυματικά και να αφήσουν αποτύπωμα στον ψυχισμό του που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του. Πολλά από τα συμπτώματα των ενηλίκων ( δυσκολίες με τον ύπνο, κρίσεις πανικού, φοβίες, καταθλίψεις, εξαρτήσεις, προβλήματα στις σχέσεις) κρύβουν από πίσω ένα ανεπίλυτο και παγωμένο πένθος.
Τον τρόπο που βιώνουν τα παιδιάμια απώλεια ανάλογα με την ηλικία τους.
Τη στήριξη που χρειάζονται έτσι ώστε να μετασχηματίσουν μια δύσκολη εμπειρία σε αυθεντικήψυχική ανθεκτικότητα.
Τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε με ενήλικες που έχουν παγωμένα πένθη από την παιδική και εφηβική τους ηλικία.
Σε ποιους απευθύνεται?
Οι γνώσεις που προσφέρονται σε αυτό το κλινικόεργαστήριο – σεμινάριο Ψυχολογίας είναι χρήσιμες τόσο για παιδαγωγούς και θεραπευτές παιδιών όσο και ενηλίκων. Επιπλέον, μας δίνουν χρήσιμα εργαλεία για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας απώλειας στη ζωή ενός παιδιού. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους όσους ασχολούνται με τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών, όπως και όσους ασχολούνται γενικά με παιδιά (κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ). To εργαστήριο θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, η διάρκειά του είναι 12 ώρες και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Για οποιαδήποτε ερώτηση και αιτήσεις συμμετοχής για το κλινικό εργαστήριο και άλλα σεμινάρια ψυχολογίας καλέστε στο τηλέφωνο 2310 851 343 ή στείλτε email στην διεύθυνση ipsy@otenet.gr – Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D., Κλινική Ψυχολόγος.
Για ποιο λόγο αρρωσταίνουμε? Για ποιο λόγο πάσχουμε από τη συγκεκριμένη ασθένεια? Αυτό το σεμινάριο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις- την ψυχαναλυτική ( Franz Alexander, Francoise Dolto, Joyce McDougall), την εναλλακτική ιατρική ( κινέζικη ιατρική και ομοιοπαθητική) και τις σύγχρονες ψυχολογικές έρευνες σε ασθενείς που νοσούν. Οι ασθένειες που θα παρουσιαστούν όσον αφορά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ( υπέρταση και στεφανιαία νόσος), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η ελκώδης κολίτιδα, το έλκος, οι ημικρανίες και ο καρκίνος. Επιπλέον, τα μέλη του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις σχετικά με τα συμπτώματα από τα οποία πάσχουν.
Στόχος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στα ιδιαίτερα προβλήματα που θέτουν στην θεραπεία τα άτομα με μεταιχμιακή οργάνωση της προσωπικότητας στο μοντέλο του Kernberg σχετικά με τους θεραπευτικούς χειρισμούς που είναι βοηθητικοί σε αυτές τις περιπτώσεις. στο μοντέλο του Fonagy σχετικά με τη διαδικασία mentalization Οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητήσουν και δικά τους περιστατικά κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Η ναρκισσιστική παθολογία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνή στη δουλειά μας. Σε αυτό το κλινικό εργαστήριο θα συζητήσουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που προκαλεί στη θεραπεία ο ναρκισσισμός του πελάτη (αλλά και του θεραπευτή) και τρόπους αντιμετώπισής τους. Μπορείτε να φέρετε και δικά σας περιστατικά για συζήτηση.
1. Μορφές ναρκισσιστικής παθολογίας Γενικά χαρακτηριστικά Ιδιαίτερες περιπτώσεις Κακοήθης ναρκισσισμός ( malignant narcissism) Ο ναρκισσισμός του μαζοχιστή Η παράνοια και η κατάθλιψη στον ψυχισμό του ναρκισσιστή 2. Ναρκισσιστικά δυναμικά στις ερωτικές σχέσεις
3. Ναρκισσιστικά δυναμικά και ελλείμματα στην οικογένεια
4. Δυσκολίες στη θεραπευτική σχέση Η απαίτηση για ιδιαίτερα δικαιώματα από την πλευρά του πελάτη Η αίσθηση πως “ ο,τι κι αν κάνουμε, δεν λειτουργεί” Ο ρόλος της εξιδανίκευσης Η αντιμετώπιση της ναρκισσιστικής οργής 5. Προγνωστικά σημεία για την πιθανή εξέλιξη ενός ναρκισσιστή στη θεραπεία
Στόχος σεμιναρίου: Πoλλοί ασθενείς με σωματικά προβλήματα δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να εκφράσουν συναισθήματα μέσα από λέξεις, να εντοπίσουν τη σχέση του προβλήματος με τις ιδιαίτερες συναισθηματικές και διαπροσωπικές τους δυσκολίες, ή να κατανοήσουν σε βάθος τι τους συμβαίνει. H φαντασία αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη προσέγγιση σε αυτήν την περίπτωση, και οι συμμετέχοντες διδάσκονται μέσα από βιωματικές ασκήσεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να διερευνούν τον εσωτερικό κόσμο του ασθενή, το συμβολικό νόημα που επενδύει στα συμπτώματά του, καθώς και τρόπους αλλαγής μέσα από την καθοδηγούμενη φαντασία.